Dr John & Lower 911
Boogaloo, Zagreb
02. jul 2011.

06. jul 2011.

 
 
 
  Na pravom mestu, u pravo vreme

New Orleans – najtužnije i najsrećnije mesto na svetu, grad gde se na sahranama slavi život, a muzika je prisutna kao vazduh ili vetar. To je grad misterije i magije, rodno mesto bluza i džeza, a svi koji odande dođu nose deo tog duha sa sobom. Zato smo se  u subotu 2. jula uputili u Zagreb da u tamošnjem klubu Boogaloo iskusimo taj duh i magiju u susretu sa čovekom koji je “Mr. New Orleans himself”.
Stil Dr. Johna je karakterističan po tome što spaja sve muzičke uticaje New Orleansa. “Niko ne zvuči kao Dr. John, on je našao način da sve to spoji”, rekao je Willie Nelson.

I to je tačno ono što se desilo te večeri pred nama. U program su bili uključeni svi stilovi kroz koje je Malcolm Mac RebennackDr. John prošao u toku svoje četrdesetogodišnje karijere. Jedan od najvećih hitova New Orleans rhythm’n’bluesa, “Iko  Iko”, odsviran je u karakterističnom “second line” ritmu. “Walk On Gilded Splinters” sa prvog albuma Gris Gris obavila nas  je maglom močvare kroz koju smo se kao  Mickey Rourke u filmu “Angel Heart” provezli tragajući za voodoo ritualom. U “Right Place Wrong Time”, sa funk albuma In The Right Place i “Irene”, Leadbellyjevom bluz standardu, Dr. John je demonstrirao svojstveni stil sviranja bluza sa New Orleans uticajima koji se čuju u harmonskim obrtima.

Album Duke Elegant, posveta Duke Ellingtonu, predstavljen je  numerom “Perdido” u kojoj se Doktor sa klavira prebacio na Hammond orgulje, a  bluzom “One Dirty Woman” se vratio na sam početak svoje karijere kada je svirao gitaru. 
“St. James Infirmary” u neočekivanom, latino ritmu, podsetila nas je da New Orleans nije samo jug Amerike nego i sever Kariba, a  na bis smo dobili Doktorov veliki hit, “Such A Night”.

Prateći bend Dr. Johna, Lower 911, je posebna priča. Sveden na bazični trio (gitara, bas i bubanj) bez duvačkih instrumenata, siguran i poletan, u svakom trenutku čvrsto uz i iza Doktora, a nadahnut u pojedinačnim solo deonicama. Izdvajamo basistu Davida Bararda, dugogodišnjeg Doktorovog  saradnika, koji je u nekoliko navrata dao i zapažen vokalni doprinos.

Klubu Boogaloo svi komplimenti! Zvuk, rasveta i dobra organizacija koncerta zadovoljili su visoke zahteve ovog muzičkog događaja. Vodilo se računa čak i o detaljima kao što je muzika sa DJ pulta pre i posle koncerta koja je bila adekvatno odabrana. Na koncertu je bilo, po našoj proceni, oko 500 ljudi, što je sigurno ispod očekivanja, ali je pružalo osećaj da smo svi odabrani da prisustvujemo ritualu. A vrač je, iako trom, star i nestabilan, za nas “hodao po pozlaćenim bodljama”.

tekst - katarina pejak / vladislav pejak
foto - Borislav Pešić - Blagoja

 
 

koncerti


Judas Priest/Whitesnake

Beogradska arena
01.07.11.




Summertime Weekend
IrenaBlagojević
Ana Popović Band

Sava Centar
01.07.11.




Ian Siegal Band
klub "Kuglaš"
25.06.11.




Amy Winehouse/Moby
Kalemegdan
18.06.11.


 

dr john - set lista

Black Gold
Iko Iko
Stoop 2 Conka (Manoovas)
Cabbage Head
St James
Perdido
Old Wyne
Irene
Walk On Gilded Splinters
Rite Place
One Dirty Woman
Music Came
Dr Blues
Call That A Buddy
Fish Fry
Indian Red
Mardi Gras Day
--------------
Such A Nite/ Lay My Burden